FŐOLDALA PROJEKTHÍREKKERKA VÖLGY KINCSEIKÉPGALÉRIADIGITÁLIS ADATBÁZISDOKUMENTUMTÁRFÓRUM  
MagyarSzlovénEnglish
HÍREKTúrajánlatok a Kerka völgybenTermészetvédelmi túravezető képzés SármellékenIndul a 2. akkreditált természetvédelmi túravezető képzés a PaNaNet projekt keretében
 
Túrajánlatok a Kerka völgyben
Kovács Tünde | 2012-03-01
Valamennyi túra a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nyílt túrája. A túrákat Lelkes András, természetvédelmi őr, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa vezeti.

2012. március 24., 10 óra - Hódok nyomában a Víz Világnapja alkalmából

A túra során a Kerka és a Cserta folyása mentén nézzük meg a hódok tevékenységének nyomait. Iklódbördőcéből az egykori legelőn keresztül érünk ki a Kerka partjára, ahol láthatjuk a környékre jellemző ártéri ligeterdőket is, a túra időpontjában várhatóan még látunk nyíló kora tavaszi virágokat is (tőzike, csillagvirág). A Cserta befolyásánál visszafelé haladva, egy kis szakaszt megnézünk ebből a vízfolyásból is, és a valamikori fás legelőn keresztül, jutunk vissza a faluba. A fás legelő többek között arról is nevezetes, hogy több tucat hatalmas, 150 évnél öregebb tölgyfa emlékeztet arra, hogy is nézhetett ki egykor az erdők.

Találkozási helyszín: IKlódbördöce, vasútállomás
GPS: 46.603312,16.603818
Túra hossza és időtartama: Gyalogos túra 10 km (kb. 4 óra)

2012. április 14., 10 óra - 5 éves a Mura-menti TK

A Mura és a Kerka árterén járunk a túra során. Csernec települést elhagyva az azóta beerdősödött fás legelő érintésével jutunk a Kerka holtágához, majd a Kerkához, ahol még látszik a híd maradványa, itt lehetett sok évvel ezelőtt száraz lábbal átjutni a szomszéd országba. A Kerka mellett, helyenként festői szakaszokat, helyenként nehezen járható „dzsungelt” érintve jutunk el a Murához, ahol belép az ország területére (hármashatár).

Találkozási helyszín: Muraszemenye-Csernec kápolna
Túra hossza és időtartama: Gyalogos túra 8 km (kb. 4 óra)

2012. június 5., 10 óra - Túra a Vétyemi ősbükkösbe

A szécsiszigeti vízimalomtól indulva, keresztül a szőlőhegyen (ahol szép kilátás nyílik a Kerka völgyére) jutunk a jellegzetes zalai bükkösökbe. Vétyempuszta közelében van az ország egyik legöregebb és legnagyobb fákból álló erdeje. A bükkfák közel 200 évesek és igazán impozáns méretűek, úgy érzi az ember, mintha egy dómban járna, ahol a fák az oszlopok. Az ősbükkösben nincs fakitermelés, máshol nem látni ennyi lábon álló és kidőlt száraz fát, amely számtalan gombának, rovarnak és madárnak nyújt élőhelyet.

Találkozási helyszín: Szécsisziget, Vízimalom

Valamennyi túrára vonatkozó általános információ
A részvételhez szükséges:

  • időjárásnak megfelelő öltözet 
  • lábbeli
  • távcső

A részvétel díjtalan!


Felhívjuk figyelmüket, hogy a túrákon mindenki a saját felelősségére vesz részt!

vissza

A projekt a Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági programban, az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.
Minden jog fenntartva! Információ kérhető: info[kukac]kerkavolgy.hu