FŐOLDALA PROJEKTHÍREKKERKA VÖLGY KINCSEIKÉPGALÉRIADIGITÁLIS ADATBÁZISDOKUMENTUMTÁRFÓRUM  
MagyarSzlovénEnglish
"Kerka-völgy kincsei" programCivil partner szervezetekSzlovén partner"Kerka-völgy kincsei" program iroda
-------------------------
HÍREKTúrajánlatok a Kerka völgybenTermészetvédelmi túravezető képzés SármellékenIndul a 2. akkreditált természetvédelmi túravezető képzés a PaNaNet projekt keretében
 
"Kerka-völgy kincsei" program

~ Természeti értékek és kulturális örökség megőrzése a Kerka völgy Natura 2000 hálózatba tartozó élőhelyein és a jogi védettségen kívül eső területeken ~

A „Kerka-völgy kincsei” Szlovénia-Magyarország-Horvátország Interreg IIIA program a természeti értékekben kiemelten gazdag területen, a Lenti kistérséget átszelő Kerka völgyben valósul meg, a szlovén "Biodiverzitás megőrzése a Muravidéken" című programban szerzett tapasztalatok felhasználásával.

A Kerka völgy a szlovén-magyar határrégió egyik legváltozatosabb, fás legelőkkel, és hűvös erdőkkel kísért területe, számos értékes növény- és állatfajjal, a régiek életét őrző, kultúrájukhoz kapcsolódó örökséggel, mint amilyenek a fa haranglábak, dombok között megbúvó öreg parasztházak. Több itt megtalálható faj és élőhely is beletartozik az Európai Unió Natura 2000 elnevezésű ökológiai hálózatába, mely szintén a Kerka vidék értékességét jelzi.

A Lenti Város Önkormányzata által, 2006. október 1. – 2007. december 31. között koordinált program fő célja, hogy tevékenységeivel növelje a térség ismertségét az itt élők és ide látogatók körében, ezzel segítve a határterület gazdag természeti értékeinek megőrzését.

E cél érdekében teljes körű felmérés készül a védett növény- és állatfajokról és élőhelyeikről, kiemelten kezelve a fokozottan védett, tájjellegű és Vörös Könyves fajokat. A felmérés eredményeit felhasználva a térségben élők és ide látogatók, valamint a különböző intézmények, szervezetek részére hasznos tudnivalókat közvetítő előadássorozatot, szakmai találkozót szervezünk.

A természeti értékek bemutatására öt tanösvény is kialakításra kerül a térség különböző pontjain – Kakukkvirág Tanösvény (Alsószenterzsébet, Felsőszenterzsébet), Vargánya Tanösvény (Szilvágy), Tőzike Tanösvény (Lenti), Hód Tanösvény (Iklódbördőce, Mároki kápolna, Szécsisziget) és Kankalin Tanösvény (Lovászi) -, amelyek egy-egy útvonalkalauz segítségével könnyen bejárhatók és a különböző élőhelyekről, fajokról és hozzájuk kapcsolódó érdekességekről tájékozódhatunk a kihelyezett táblákon.

A legszebb területeket, fajokat és élőhelyeket a tavasztól őszig szervezett túrák és egy poszter sorozat – Kerka-völgy tájértékei; Dombhátak élővilága a Kerka völgyben; Kerka; Ártéri ligeterdők és Rétek a Kerka-völgyben címmel - mutatja be a természetkedvelőknek.

Szakemberek, gazdálkodók és a természeti környezet értékei iránt érdeklődők számára érdekes lehet az öt különböző természetvédelmi területet felölelő tájékoztató füzetsorozat – Természetvédelmi rendszerek Magyarországon; Források a természeti értékek megőrzésére; Kerka-mente természeti értékei; Természetkímélő gazdálkodási lehetőségek és A természetvédelem lehetőségei a térségben címmel - és az elkészülő természetvédelmi szempontú gazdasági- és infrastrukturális stratégia.

A Kerka-völgy flórájának és faunájának kutatása mellett a határmenti háborítatlan környezet számos természeti és emberi tevékenységgel létrehozott értékes tájalkotó elemmel (történelmi, kultúrtörténeti, tudományos, építészeti vagy esztétikai szempontból jelentős) rendelkezik, amelyeknek a feltérképezése és megismerése szintén a program egyik célkitűzése. A dombhátakon, völgyekben meghúzódó aprófalvakban és környezetükben lévő tájértékeket a „Kerka-völgy kincsei” című könyv, egy ökoturisztikai térkép, és a valamennyi természeti kincset bemutató honlap tárja a nagyközönség elé.

A megvalósuló tevékenységek hozzájárulnak a  határmenti táj értékeinek megőrzéséhez és az itt lévő élővilág határmenti élővilág sokszínűségének fennmaradásához, és ezáltal egy élhető környezet marad fenn az itt élőknek még nagyon sokáig.


A program megvalósítását segítik:

A szlovéniai partner, a Lendvai Fejlesztési Központ „Vzpostavitev mehanizmov varstva biodiverzitete Prekmurja” - „Biodiverzitás megőrzése a Muravidéken” című projektjében szerzett tapasztalatai.

A Lenti Kistérség környezet- és természetvédelmi tevékenységgel foglalkozó civil partner szervezetei:

  •   „MOCORGÓK” az Egészségért és Környezetért Egyesület – Lenti
  •  Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület – Lovászi
  •  Szilvágyért Egyesület - Szilvágy


A projekt a Szlovénia-Magyarország-Horvátország Szomszédsági programban, az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósult meg.
Minden jog fenntartva! Információ kérhető: info[kukac]kerkavolgy.hu